Websiker tanácsok

Hogyan körözheted le a konkurenciád egyetlen lépéssel?

Pozicionálás - Online marketing - Websiker Ügynökség

A pozicionálás legalapvetőbb célja, hogy megkülönböztesd magad a konkurenciától és az emberek emlékezzenek rád. Meg kell mutatnod, miben vagy más, egész egyszerűen azért, mert az agyunk megjegyzi azokat a dolgokat, amelyek valamiért kilógnak a sorból és egyediek.

Szóval itt az ideje elfelejteni a sablonos kommunikációt és kihangsúlyozni az előnyeidet!


Nem elég jónak lenni…

Van ugyanis egy rossz hírem: nem elég, ha jó a terméked vagy a szolgáltatásod, ez önmagában senkit nem fog meggyőzni. Hisz mikor valaki még csak a megoldást keresi a problémájára, nézelődik, keresgél, fogalma sincs melyik termék milyen minőségű, azt csak akkor tudja meg, ha már kipróbálta. De nem ez győzi meg és veszi rá a vásárlásra, mert az elején nem ez számít. Fontosabb az, mennyire érti meg miért te vagy a legjobb választás a számára és hogy milyen érzéseket kelt benne a kommunikációd.

A pozicionálás azt jelenti, hogy nem akarsz mindenkinek eladni, nem célod, hogy mindenki szeressen, csak egy meghatározott csoportra fókuszálsz. Persze érthető, ha szeretnél mindenkinek megfelelni és a legjobb lenni, hogy mindenki elégedett legyen veled, de ez egyrészt lehetetlen, másrészt pedig teljesen szükségtelen.
Ha tényleg ki akarsz tűnni a tömegből és a piacod meghatározó szereplőjévé válnál, lézerpontosan kell tudnod kinek szól a terméked vagy a szolgáltatásod, és miért érdemes téged választania.

Nem való mindenkinek …

A helyzet az, hogy bármennyire is ezt javasoljuk az ügyfeleinknek, be kell látnunk azt is, hogy ez bizony nem való mindenkinek. A pozicionálás ugyanis bevállalós dolog, nem csoda, hogy sokan tartanak is tőle és évekig halogatják vagy soha nem mernek belevágni. Épp ezért jelenthet óriási versenyelőnyt annak, aki bátran felvállalja, hogy csak egy bizonyos körnek kommunikál és nem akar mindenkinek megfelelni.

Pozicionálás - Online marketing - Websiker Ügynökség

“De mi lesz a többiekkel?!”

Pedig a helyzet az, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy minél jobban leszűkíted a célcsoportod, annál többen fognak Téged választani. Miért? Ha célzottan egy csoportnak kommunikálsz és nekik szól a terméked, ők valószínűleg Téged választanak, és nem baj, ha a “kívülállók” nem. Míg ha általánosan mindenkinek szól a terméked vagy szolgáltatásod, senki nem érzi, hogy speciálisan pont neki segíthetsz. Tudod, ami mindenre jó, az valójában…

Amiért bánni fogod, hogy nem lépted meg hamarabb…

Most, hogy eleget beszéltünk a pozicionálás fontosságáról nézzük meg, milyen konkrét, kézzelfogható előnyökkel jár ez a számodra.

  • szakértővé tesz egy területen
  • megkülönböztet és kiemel a tömegből
  • ha erős a pozíciód, kiszállhatsz az árversenyből
  • stabil ügyfélköröd lesz, és ragaszkodni fognak hozzád

Mi van, ha túl kicsi a piac?

Ez a túlszűkítés. Igen ez is előfordulhat hogy annyira leszűkíted és túl sok feltételhez kötöd a célcsoportodat, hogy egyszerűen nem marad benne elég ember ahhoz, hogy eltartsa a vállalkozásod. Ilyenkor felül kell vizsgálni és változtatni a pozíción.

Ami egyébként bármikor indokolttá válhat, akár csak azért is, mert egy idő után rájössz, hogy hiába működik tökéletesen a pozíciód, ha nem pont olyan ügyfeleket, projekteket vonz, amilyenekre igazán vágysz. Ilyenkor gondold át, hogy igazán mi is a cél, és annak megfelelően alakítsd ki a pozíciód.

Hogy találjam meg a saját pozíciómat?

Ha szeretnéd ezeket az előnyöket a saját bőrödön megtapasztalni, itt az ideje megtalálni a pozíciód és elfoglalni a helyed a piacon… vagy kialakítani egyet!
A pozicionálás alapvetően 3 módon történhet:

Lehetsz Te az első…

Adott a pozíció, ha valamiben Te vagy az első, vagy a leg… Nálad kapható a legnagyobb hamburger vagy a Te ékszerboltodban van a legnagyobb választék vagy Tiéd az első vegán olasz étterem. Gondold végig van-e ilyen, bizonyítható, konkrét egyértelmű előnyöd, amit ki tudsz emelni a kommunikációdban és használd ki!

Lehetsz specialista…

Válaszd ki a szakmád egy szűkebb területét, azt amivel legszívesebben foglalkozol és legyél abban a legjobb. Nem kell mindenhez értened, legyél valaminek a specialistája! Például ha ügyvéd vagy, specializálódhatsz webes ügyekre, online marketingesként foglalkozhatsz csak hirdetésekkel vagy általános utazási iroda helyett szervezhetsz csak mediterrán, tengerparti nyaralásokat.

Találj egy réspiacot…

Érdemes végiggondolnod, kiknek tudsz leginkább segíteni, milyen típusú vásárlók, ügyfelek találnak meg leggyakrabban vagy kikkel szeretsz legjobban együtt dolgozni.
Ilyen módon nem a szakterületeden belül választasz egy szűkebb területet, hanem a célcsoportod szűkíted. Lehetsz például a kisgyerekes anyukák személyi edzője, üzletemberek stílus tanácsadója, de jó példa lehet a Websiker Ügynökség is: mi azoknak a vállalkozóknak segítünk, akik érteni szeretnék az online marketinget és szeretnék, hogy a weboldaluk profitáló legyen.

Találjuk ki együtt, miben vagy jobb a többieknél!

A fenti szempontokat vedd figyelembe és gondold át miben vagy a legjobb, mire tudod alapozni a pozicionálásod. Ha esetleg bizonytalan vagy és szakértő segítséget kérnél az induláshoz, hogy a legtöbbet hozd ki a vállalkozásodból, írj nekünk és alapozzuk meg együtt a sikereidet!

  • Add meg a keresztneved...
  • Olyan címet adj meg, amit gyakran olvasol, hogy válaszolhassak...
  • Írd meg itt és megkapom e-mailben azonnal!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Hevesi-Tóth Szandra
Hevesi-Tóth Szandra vagyok, marketing szövegíró és tartalommarketing szakértő. Két diplomát szereztem PR és marketing kommunikációból és tulajdonképpen mindig is írással foglalkoztam. Írtam novellát, PR cikket, blogot, hírlevelet, sajtóközleményt, weboldalak és marketing anyagok szövegét. Abban segítek a vállalkozóknak és a Websiker Ügynökség ügyfeleinek, hogy az online felületeiket olyan tartalommal töltsék meg, ami nem csak a márkájukat építi, hanem új érdeklődőket is hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 20 974 6601